Programjaim

Rövidek: 

1) Tájékozódás a szülészeteken 

Egyalkalmas csoport várandósoknak és kísérőiknek – időtartam: 3 óra 

A testi-lelki ráhangolódás mellett az első és a többedik szülésre való felkészülés során is hasznos lehet olyan információk összegyűjtése, melyek birtokában magabiztosabban, tudatosabban élhetitek meg a szülővé válás folyamatát. 

A találkozó során 

  • megismerkedhettek a jogaitokkal és a hazai szülészeti lehetőségekkel, melyek alapján elkészíthetitek saját személyre szabott szülési terveteket 
  • a nemzetközi ajánlások és a hazai gyakorlat alapján szempontokat kaphattok ahhoz, hogy milyen elvek mentén érdemes segítőket és helyszínt választani 
  • szituációs szerepjátékokban gyakorolhatjátok a várandósság idején, a szülés alatt és az utána várható vélt és valós helyzeteket 
  • mintát kaphattok az egyenrangú kapcsolatok építésére és fenntartására, a hatékony kommunikációra és konfliktuskezelésre 
  • megtapasztalhatjátok, hogyan érdemes képviselni saját magatok és gyermeketek érzéseit, szükségleteit és érdekeit a tágabb családban és a szakemberek felé 
  • elsajátíthatjátok az egymásra figyelés folyamatának alapjait, ami abban segít, hogy felismerjétek gyermeketek jelzéseit, és már a várandósság során, a szülés közben és utána is megértsétek, teljesíteni tudjátok „kéréseit” 

A találkozó középpontjában a kompetens szülővé válás, a születő család tagjainak kölcsönös érzelmi egymásra hangolódása és együttműködése áll, elősegítve ezáltal az érzelmi intelligencia fejlesztését már a magzati életkortól. 

2) A dúla szerepe — filmvetítés beszélgetéssel – időtartam: 3 óra 

Mit adunk át egymásnak mi nők a szülés-születés ősi tudásából? Mi lehet ebben a dúla szerepe? 

A várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is szükség lehet egy olyan személyes kapcsolatra, melyet a mai hazai egészségügyi ellátórendszer nem tud biztosítani, a tágabb családban pedig nem érhető el olyan saját szülési tapasztalattal rendelkező segítő, aki a babavárás idején a leendő szülők különböző és egymástól nagyon eltérő érzelmi és informatív igényeit kielégíthetné. Ezt a szerepet kapta modern világunkban a dúla, aki nem szakmailag kíséri a várandósokat és hozzátartozóikat, hanem saját belső erejük mozgósításával, önmagukba vetett hitük biztonságával kalauzolja őket saját útjukon az életadás misztériumában. 

3) A szülésről természetesen — filmvetítés beszélgetéssel – időtartam: 3 óra 

Hogyan zajlott ez a családi esemény régen és hogyan zajlik ma: a természeti népeknél, a civilizált világ medikalizált intézményeiben ill. intézményen kívül, a családok otthonaiban? 

A filmek önmagukért beszélnek: a pápuák az erdőben, a hagyományos modernek a kórházak szülőágyain, a hagyományos alternatívok a kórházi sarokkádban vagy születésházban, és az ősi, természeteshez visszanyúló civilizáltak az otthonukban szülnek. 
A beszélgetés során felelevenítjük a régi szülési szokásokat, beszélünk a mai hazai szülészeti gyakorlatról és fantáziálunk a jövő lehetőségeiről. Mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy szülővé válásunk idején a minél szélesebb körből származó hiteles információk birtokában tudatos, felelős és kompetens döntéseket tudjunk hozni utódaink és saját magunk egészségének megőrzése érdekében? Hogyan működhet a szülés-születés csodája energiakútként mindazok számára, akik bátran merítenek belőle? 

4) Fókuszolás – Életproblémák megoldása önerőből — bemutató – időtartam: 3-4 óra 

A fókuszolás a figyelem tudatos ráirányítása az élethelyzetekhez kapcsolódó testi érzetekre és ezek jelentésének minél teljesebb és mélyebb átélésére. 

Várandósok számára segítséget jelenthet a fókuszolás a különféle testi és lelki változások jobb megértésében, a baba szükségleteire történő ráhangolódásban, a természetes szülés útjában álló esetleges akadályok leküzdésében, a kompetens szülővé válásban. A gyerekekkel való kapcsolatban a felnőttek fókuszolási beállítódásának érvényesülése lehetővé teszi a gyerekek érzelmi szükségleteinek megértését és elfogadását. Az ezekre történő reflektálás serkenti önismeretük fejlődését, együttműködési készségük erősödését, fejleszti érzelmi intelligenciájukat. A fókuszolás minden mozzanata velünk született, természetes. 

5) Játékos mesélés a születésről –  óvodásoknak, kisiskolásoknak és szüleiknek      interaktív foglalkozás – kb. 35-40 perc mesélés a gyerekeknek, utána 1-1,5 óra beszélgetés a szülőkkel 

Az óvodás korú gyerekeknek és szüleiknek szóló játékos foglalkozáson mesélek a születés csodálatos természetéről, majd bemutatom ezt a folyamatot egy rongybabán. Ezt követően a gyerekek a szervezők által biztosított felügyelet mellett játszhatnak, miközben a szüleikkel folytatjuk tovább a beszélgetést arról, hogy hogyan viszonyulnak szülőként a szülés-születés témájához, és hogyan támogathatják gyermeküket a zökkenőmentes, tabuk nélküli szexuális fejlődésben, ami a kicsik majdani szülővé válásának is alapjául szolgál. 
A program támogatja, hogy a szülés-születés témája természetesen megközelíthető legyen a gyerekek számára – ez főleg akkor fontos, ha a születés valamiért nehéz volt. Ez különösen a császármetszéssel világra jött gyermekek számára lehet gyógyító tapasztalás, amelynek segítségével a saját gyermekük születése majdan természetesebben alakulhat. Emellett a játékos beszélgetés a szexualitás témáját is könnyebben kezelhetővé teheti a szülők számára. 

6) Szülésről/születésről – fiataloknak — interaktív előadás – min. 90 perc 

Érdemes minél korábban elkezdeni a felkészülést a sikeres szülői szerepre. Hogyan és mivel egészíthetitek ki az iskolai tananyagot és az otthoni beszélgetéseket a szülésről-születésről, a szülőségről? 

Hol vagyunk mi még ezektől? – gondolhatjátok, és természetesen igazatok van! Ám ha minél korábban és alaposabban kezditek a felkészülést, annál valószínűbb, hogy jól fog sikerülni. Az olimpiai bajnokok sem kilenc hónappal az olimpia előtt kezdenek edzeni, hanem már évekkel korábban. Vajon mit tehettek ti magatok annak érdekében, hogy majd felnőtt korotokban anyaként, apaként átélve a szülés-születés csodáját, úgy érezhessétek magatokat, mintha megnyertétek volna az olimpiát? 

7) Szülésről/születésről – szülőknek, nevelőknek — interaktív előadás – min. 3 óra 

Mit tehetünk mi felnőttek most annak érdekében, hogy a ránk bízott gyerekek majd tudatos, jól informált és kompetens szülőkké váljanak? 

A három órában arra keresünk választ, hogy miként oldódhatnak saját gátlásaink – ha vannak – a szexualitás és a szülés-születés témája kapcsán, és hogyan lehetünk a gyermekeink valódi, hiteles és kompetens segítő partnerei abban, hogy zökkenőmentesen, szexuális zavarok nélkül nőjenek fel. Hogyan érhető el, hogy a mai gyerekek, fiatalok már óvódás koruktól készüljenek az anyává és apává válásra és az élet természetes körforgásának tudatosan, felkészülten, ugyanakkor könnyed örömmel lehessenek részesei. Hiszem, hogy az így született és nevelkedett gyerekek már nem a lelki problémákkal küzdő felnőttek számát fogják gyarapítani, hanem egy derűsebb és békésebb egyéni, családi és közösségi létezés alapjait teremtik meg. 

8) Szülésbeszélgetés — saját élmények feldolgozása (zárt csoport) – min. 3 óra 

Van-e lehetőségünk a hétköznapok sodrásában arra, hogy a szülésünk során megélt élményeinket az elmesélés szintjén túl mélyebb, tudatosabb módon is feldolgozzuk? 

Ezen a találkozáson ízelítőt kapnak a résztvevők abból, hogy miként lehet egy megélt élményt többféleképpen, a testünkben őrzött emléknyomok előhívásával is gazdagítani, átértékelni, egymás reflexiói által több szempontból is megvilágítani annak érdekében, hogy minden a helyére kerüljön, ismét harmonikus kapcsolatban lehessünk önmagunkkal és a világgal. 

Hosszabbak: 

Kommunikáció és konfliktuskezelés – tréning (zárt csoport) – 30 óra 

Ez a tréning hasznos lehet főként a kisgyerekes szülők és gondozóik, nevelőik számára, mert rávilágít a hagyományos tekintélyelvű nevelés buktatóira. Mintát nyújt az egyenrangú partneri kapcsolatok kialakításának és fenntartásának lehetőségeire, segíti az emberi kapcsolatokban az együttműködő kommunikáció és konfliktuskezelés eszközeinek elsajátítását. 

Bővebben a Szülősuli – Szülők vagyunk menüben